Standart olarak dişli çıkış ile sunulan DOĞUŞ 1″ Hava Vanası, geniş çıkışlara sahip sistemlere alternatif flanşlar sayesinde bağlanabilir. DOĞUŞ, böyle bir ihtiyaç için 1″ Hava Vanalarını DN 40, 50, 65, 80, 100 ve 150 çaplı çıkışlara uygun flanşlarla sunabilmektedir. Ayrıca DOĞUŞ, 40, 50 ve 65 mm için ortak flanş sunmaktadır.
DVD Yer Altı Gömme Tip Hava Vanaları, vana odası gerektirmeden toprağa gömülebilir ve tek gövdede üç fonksiyon gerçekleştirmek için tasarlanmıştır:
1. Sistemin ilk çalışmasında, borular su ile doldurulurken yüksek hava miktarlarının sistemden tahliye edilmesi.
2. Sistemin kapatılması ile borudaki su boşalırken, yüksek hava miktarlarının sisteme emilmesi.
3. Çalışma esnasında oluşan küçük hava kabarcıklarının tahliye edilmesi.
Vana üzerinde dahili olarak bulunan Paslanmaz Koruma Kılıfı sayesinde, ürün direkt olarak toprağa gömülebilmektedir. Bu sayede maliyetli bir Sanat Yapısı gerektirmez.
Ayrıca, herhangi bir izolasyon vanası gerektirmeksizin; vana altında bulunan dahili özel kapatma mekanizması sayesinde, Hava Vanası üst kapağın kaldırılmasıyla sökülebilir.
Anma Çapı
DN50-DN80
Anma Basıncı
PN10-16
Gövde Malzeme Alternatifleri
POM SS Kılıf
POM PE Kılıf
Aksesuarlar
Buşakle Kazanı
Flanş Alternatifleri
EN 1092/2
BS 4504
BS10E
ANSI
Pis Su Hava Vanaları, pis su ve kanalizasyon sistemlerinde kullanılmaktadır ve tek bir gövdede üç fonksiyon gerçekleştirmek için tasarlanmıştır:
1. Sistemin ilk çalışmasında, borular pis su ile doldurulurken büyük hava/gaz miktarlarının sistemden tahliye edilmesi.
2. Sistemin kapatılması ile borudaki su boşaltılırken, büyük hava/gaz miktarlarının sisteme emilmesi.
3. Çalışma esnasında oluşan küçük hava/gaz kabarcıklarının tahliye edilmesi.
4. Çalışma Basınçları: PN10, PN16
Boya:
DN50-200 — Elektrostatik Epoksi Mavi
• Ürünlerin içi ve dışı boyanmaktadır.
ÇALIŞMA PRENSİBİ
Çalışma esnasında, hava kabarcıkları birleşerek sistemde hava cepleri oluşturur:
a) Hava kabarcıkları vantuza girerek küredeki topun düşmesine neden olur.
b) Hava kabarcıkları, vantuz çıkışından tahliye edilir.
c) Su, küreye girerek topu yükseltir ve vana tam sızdırmazlık sağlar.
1. Sistem, bir vana açılması veya pompa çalıştırılması ile doldurulur:
a) Pis su, boru hattındaki havayı/gazı iterek ilerlemeye başlar.
b) İtilen hava/gaz, vantuzdan dışarıya tahliye edilir.
c) Pis su, vantuza ulaşarak basıncın düşmesine yol açar ve sızdırmazlık topuna bağlı olan yüzer topu kaldırır. Böylelikle yüzer top, sızdırmazlık topunu kaldırarak vanaçıkışını kapatmış olur. İçeride oluşan basınçtan dolayı pis su, sızdırmazlık topuna yaklaşamaz ve sızdırmaz mekanizmadan tamamen uzak kalır.
2. Çalışma esnasında, sistemde küçük hava/gaz kabarcıkları oluşup belirli bölgelerde toplanır:
a) Hava/gaz kabarcıkları vantuza girerek yüzer topun, dola yısıyla sızdırmazlık topunun düşmesine yol açar.
b) Hava/gaz kabarcıkları, çıkıştan tahliye edilir.
c) Hava/gaz kabarcıklarının tahliyesi sonucu vantuzdaki basınç düşer ve yüzer topun, dolayısıyla sızdırmazlık topunun yükselmesine ve vananın kapanmasına yol açar.
d) Sistemde düşük miktarlarda vakum oluştuğunda ise sızdırmazlık topu, yüzer top hareket etmemesine rağmen açılarak içeri küçük miktarlarda hava emer.
3.Sistem, bir vana kapanması, pompa kapatılması veya elektrik kesilmesiyle boşaltılır:
a) Pis su, şebekeden boşalarak boru hattındaki su seviyesi nin azalmasına yol açar. Bu da sistemde vakum oluşturur.
b) Vantuzdaki top aşağı düşer ve vana çıkışını açar.
c) Sisteme hava emilir.
Standart hava tahliye vanaları, pis su şebekelerinde kullanılamaz. Bunun sebebi, pis su içerisinde bulunan katı partiküllerin vantuzun içerisindeki elemanları tıkayarak vantuzu işlevsiz hale getirmesidir. Ayrıca standart vantuzların dahili parçaları, pis suyun zararlı etkilerine karşı dayanıklı değildir ve anında korozyona uğrarlar. DOĞUŞ Pis Su Vantuzunda ise vantuzun tasarımı sayesinde akışkan, sızdırmazlık yüzeyinden tamamen ayrılmıştır. Sızdırmazlık topunun kapanması ile vananın içerisinde basınç yaratılmakta ve akışkanın bu yüzeyle temasa geçmesi önlenir. Böylelikle pis su hattı ile sızdırmazlık elemanları arasında büyük bir alan bırakılır ve sızdırmazlık alanının tıkanması önlenir. Ayrıca DOGUŞ’un eğimli alt taban tasarımı sayesinde katı partiküller ana hatta geri taşınır. Bunun yanında kullanıcı, vananın alt kısmında bulunan küresel vana sayesinde vantuzu kolaylıkla temizleyebilir. Tüm bunların yanında, mevcut dahili parçaların tümü paslanmaz çelikten üretilmekte ve böylelikle pis suyun zararlı etkileri önlen mektedir. Bu özelliklere dayanarak DOĞUŞ Pis Su Hava Tahliye Vanaları, güvenilir bir şekilde yıllarca pis su şebekelerinde çalışabilir ve sistemdeki hava yönetimini sorunsuz gerçekleştirir.
1″ Hava Vanaları tek bir fonksiyon gerçekleştirmek için tasarlanmıştır:
1. Çalışma esnasında oluşan küçük hava kabarcıklarının tahliye edilmesi.
2. Çalışma Basınçları: PN10, PN16, PN25, PN40
Boya:
Elektrostatik Epoksi Mavi
• Ürünlerin içi ve dışı boyanmaktadır.
ÇALIŞMA PRENSİBİ
Çalışma esnasında, hava kabarcıkları birleşerek sistemde hava cepleri oluşturur:
a) Hava kabarcıkları vantuza girerek küredeki topun düşmesine neden olur.
b) Hava kabarcıkları, vantuz çıkışından tahliye edilir. c) Su, küreye girerek topu yükseltir ve vana tam
sızdırmazlık sağlar.
POMPALAMA MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜN
Vantuzlar, bilindiğinin aksine sadece boru patlamalarını önlemek için kullanılmazlar. Ayrıca, sistemin verimini yüksel terek pompalama enerjilerini de düşürürler. Sistem içerisinde oluşan hava kabarcıkları, şebekeyi verimsiz kılarak pompalama enerjisini yükseltir. Bu da daha çok pompalama maliyeti oluşturur. DOĞUŞ 1″ Tek Küreli /T ek Fonksiyonlu Hava Vanaları, sistemde oluşan bu hava kabarcıklarını şebekeden tahliye ederek sistemin çalışma maliyetlerini azaltır ve kendi maliye tinden fazlasını tasarruf eder.
YÜKSEK VE DÜŞÜK BASINÇLARDA DAHİ ÇALIŞMA İMKANI 0.2 BAR – 40 BAR
DOĞUŞ Hava Vanaları, özel yüzer top tasarımı sayesinde yüksek ve oldukça düşük basınçlarda hava tahliye kapasitesine sahiptir. Her bir DOĞUŞ Hava Vanası, son teknoloji DOĞUŞ Test Merkezlerinde kontrol edilmekte ve ürünler çalışma basıncının 1.1 katı basınçta yüksek basınç testine ve 0.2 bar basınçta düşük basınç testine tabii tutulmaktadır. Su sistemlerinde, yüksek basınçlarda topun gerektiğinden önce kapanması oldukça önemli bir sorundur. DOĞUŞ Hava Vanaları, bu gibi durumları önlemek için özel bir top tasarımı kullanır ve bu tasarımın sonuçları yüksek basınç testinde görülebilir. Özellikle küçük orifislerde ve 1″ Hava Vanalarında, topun yuvarlak olması ve bir pim ile orifise bağlanması sonucu çok yüksek basınçlarda bile küçük orifis hava tahliye etmeye devam eder. Bu özellik, tek bir kürede statik ve kinetik hava tahliyesi yapan vanalar için geçerli değildir. Aynı şekilde, şebekelerde hava vanaları düşük basınçlarda da çalışabilir olmalı ve hava tahliye edilebilir olmalıdır. DOĞUŞ Hava Vanaları, standartların da üzerine çıkarak 0.2 barda bile çalışmasına devam edip, hava tahliye eder ve su seviyesi yükseldiğinde tam sızdırmazlık sağlar.
NOT
Bu ürün, sistemden hava tahliye etmek için uygun değildir.
1″ Hava Vanaları, çalışma esnasında oluşan hava ceplerini sistemden tahliye ederek boru hattı patlamalarını önlemek ve pompalama enerji tüketimini azaltmak için kullanılır. Çalışma esnasında, gerek suyun içerisinde çözülmüş bulunan hava, basınç değişiklikleriyle dışarıya çıkmakta, gerekse sisteme dışarıdan hava girişi yaşanmaktadır. Böyle durumlarda, sistemde oluşan hava cepleri şebekenin üst noktalarında birik erek suyun akışını yavaşlatabilir, hatta durdurabilir ve suyun akışı için harcanan pompalama enerjisini, kısacası pompalama maliyetini yükselte bilir. İşte bu sorunu çözmek ve hava ceplerini sistemden tahliye etmek için, sistemdeki kritik noktalara DOĞUŞ 1″ Hava Vanaları monte edilmelidir. Bu ürün, içerisinde tek bir top bulunan tek bir gövdeden oluşmaktadır. Top, ani su seviye değişimlerine tepki verebilmek için bir cıvata ile monte edilmiştir. Vana ve topun aerodinamik tasarımı sayesinde, vana hava tahliye ederken top tamamen sabit kalır ve vananın erken kapanmasını önler. Sadece su seviyesi yükseldiği taktirde vana kapanır. DOĞUŞ 1″ Hava Vanalarının, hava ceplerinin toplanması ihtimali bulunan, sistemdeki yüksek noktalara ve pompa çıkış noktalarına monte edilmesi tavsiye edilir.
Darbesiz Hava ve Vakum Vanaları, Çift Küreli Hava ve Vakum Vanalarının üç fonksiyonu dahil olmak üzere, olası bir darbeye karşı, ekstra bir yastık fonksiyonu gerçekleştirmek için tasarlanmıştır:
1. Sistemin ilk çalışmasında, borular su ile doldurulurken yüksek hava miktarlarının sistemden tahliye edilmesi.
2. Sistemin kapatılması ile borudaki su boşalırken, yüksek hava miktarlarının sisteme emilmesi.
3. Çalışma esnasında oluşan küçük hava kabarcıklarının tahliye edilmesi.
4. Sistemin ilk çalışmasında veya çalışma esnasında oluşabilecek darbeleri, sistemde bir hava yastığı oluşturarak önleme.
5. Çalışma Basınçları: PN10, PN16, PN25, PN40
Boya:
DN50-150 — Elektrostatik Epoksi Mavi
• Ürünlerin içi ve dışı boyanmaktadır.
ÇALIŞMA PRENSİBİ
1. Uzun emme borusu olan bir pompa çalıştırılıyor. Bu özelliklerde bir pompanın, boru içerisinde oluşmuş olan havayı yüksek hızlarda sisteme pompalaması oldukça muhtemeldir:
a) Su, boru hattındaki havayı yüksek hızlarda iterek ilerlemeye başlar.
b) İtilen hava, vantuzdan dışarıya tahliye edilir. Tahliye hızı tehlikeli seviyelere yükseldiğinde, vananın büyük çıkışı kapanır. Böylece sistemde sıkışan hava, yastık vazifesi görür ve su kütlesinin hızlı yükselmesini önler. Böylece su kütlesinin oluşturacağı darbe önlenmiş olur.
c) Su, vantuza ulaşarak vantuz içerisindeki yüzer topun yüksel mesine ve vananın kapanmasına yol açar.
d) Çalışma esnasında oluşan hava kabarcıkları, küçük küreden tahliye edilir.
e) Akış karakteristiğindeki bir değişim sonucu oluşan su kütlesi ayrışması, sistemde vakum oluşturarak su kütlelerini hızlı bir şekilde tekrar birbirine çeker. Bu çekim kuvveti sonucu çarpışan su kütleleri, sistemde darbe oluşturur. Böyle bir durumda, vaku mun oluştuğu yerde bulunan Doğuş Vantuzu açılarak sisteme hızlı bir şekilde hava emer ve vakum koşullarını ortadan kaldırarak su kütlelerinin hızla çarpışmasını önler. Kritik koşullar geçince vana açılarak emmiş olduğu havayı yavaş bir şekilde tahliye eder.
f) Sistem, bir vana kapanması, pompa kapatılması veya elektrik kesilmesiyle boşaltılır ve vantuz içerisindeki top düşerek sisteme hava emer.
NOT
• Özel malzemeden tasarlanmış yüzer top sayesinde, minimum çalışma basıncı şartlarında sızdırmazlık üstünlüğüne sahiptir. 0.2 bar’da bile sızdırmazlık sağlayabilir.
Darbesiz Hava Vanaları, sistemin ilk çalışmasında & kapatılmasında, çalışma esnasında oluşan hava tahliye & emiş sorunlarını ve bu sorunlar sonucu oluşabilecek boru patlamalarını; sistemin ilk çalışmasında ve çalışma esnasında su kütle ayrışması sonucu yaşanacak darbe koşullarını engellemek için kullanılır. Bu ürün, içerisinde iki farklı kürede iki top bulunan tek bir gövdeden oluşmaktadır. Ayrıca ana çıkışta bir çekvalf özelliği bulunur. Bu özellik sayesinde, darbe olasılığı bulunan koşullarda vana, büyük hava kütlelerinin kısa bir sürede sistemden tahliye edilmesine engel olur. Böylelikle, sisteme zararsız bir miktar hava kütlesi, sistemde bırakılarak yastık görevi yapması sağlanır. Daha sonra bu hava kütlesi, yavaş bir şekilde sistemden tahliye edilir. Sistem çalışırken oluşabilecek bir su kütle ayrışmasında ise vana tamamen açılarak sisteme kısa bir sürede büyük hava kütleleri emer. Özel tasarımı sayesinde DOĞUŞ Hava Vanaları, benzerlerinden daha yüksek tahliye ve emme kapasitelerine sahiptir.
© 2021 Angora Sulama Sistemleri ve Vana Ekipmanları
Bu websitede belirtilen ürün bilgileri DOĞUŞ VANA’ya aittir ve izin alarak kullanılmıştır. Sitemizden bu ürünlerin hiçbirinin bilgisi izinsiz kullanılamaz. Böyle bir harekete karşı DOĞUŞ VANA, yargı kuruluşlarına başvurma hakkına sahiptir.